Σελίδες

Σάββατο, Μαΐου 10, 2008

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ (Ρ)

Ρ


Ραμακρίσνα: Μεγάλος άγιος της Βεγγάλης που θεωρείται Θεία Ενσάρκωση. Έζησε από το 1836 έως το 1886. Διαδοχικά πραγμάτωσε τα ιδανικά όλων των μεγάλων θρησκειών και, από εσωτερική του εμπειρία, δίδαξε την αρμονία των θρησκείων. Μεγάλος μαθητής του ήταν ο Σουάμι Βιβεκάναντα (1863-1902)

Ράτζα Γιόγκα : Η βασιλική επιστήμη του νου. Ένωση με την ψυχή δια της ορθής χρήσης του νου .

Ράτζα-γιόγκα: Η ξακουστή πραγματεία πάνω στη γιόγκα (Τα γνωστά Γιόγκα-Σούτρας που αποδίδονται στον Πατάντζαλι)· επίσης η μέθοδος της γιόγκα που περιγράφεται σ’ αυτήν την πραγματεία. Ράτζα-γιόγκα σημαίνει «αρχηγική γιόγκα» και είναι μια από Τις Τέσσερις κύριες γιόγκας που οδηγούν στην ένωση με το Θεό. Η Ράτζα-γιόγκα είναι το κατ’ εξοχήν μονοπάτι του ‘διαλογισμού’ και στοχεύει, μέσω της απόλυτης νοητικής συγκέντρωσης, να επιτύχει την αποδέσμευση και την απορρόφηση στην τελική Πραγματικότητα.
ράτζας: Η κοσμική αρχή της δραστηριότητας ή της αεικινησίας, που γεννάει τον πόθο και την προσκόλληση.
Βλέπε: γκούνα.
Ρίσι: Κάποιος που γνωρίζει την Αλήθεια (ενορατικά)· ονομασία που επίσης αποδίδεται στις αγνές ψυχές, στις οποίες αποκαλύφθηκαν τα λόγια των Βεδών.
Ρίζα Φυλή
: Μια από τις επτά ανθρώπινες φυλές, οι όποιες εξελίσσονται πάνω σε ένα πλανήτη κατά το διάστημα του μεγάλου κύκλου τής πλανητικής υπάρξεως. Ο Κύκλος αυτός ονομάζεται μία γήινη περίοδος. Η Άρεία ρίζα φυλή, στην οποία ανήκουν οι Ινδικές, Ευρωπαϊκές και νεώτερες Αμερικανικές φυλές είναι η πέμπτη· οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες ανήκουν στην τετάρτη φυλή.

Ρούπα :Σώμα, οποιαδήποτε μορφή ,αναφερόμενη ακόμη και στις μορφές των θεών, που υπόκεινται σ΄εμάς .

Ρουπα –Αρουπα: μιλώντας γενικά ο Όρος ρουπα εφαρμόζεται σε όλες τις μορφές στους τρεις κόσμους , ενώ ο Όρος αρούπα εφαρμόζεται σε όλες τι μορφές δια των όποιων εκδηλωνόταν οι υπάρξεις στα τέσσερα ανώτερα επίπεδα του ηλιακού συστήματος και στα αφηρημένα επίπεδα του νοητικού πεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: