Σελίδες

Σάββατο, Μαΐου 10, 2008

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ (Ν)

Ν

Να στέκεις σε Πνευματική ύπαρξη: …μια σταθερή “στάση σε πνευματική ύπαρξη” που στην περίπτωσή σου σημαίνει να στέκεις στην ακτινοβολία της αγάπης – μιας αγάπης που δεν ταλαντεύεται ποτέ και δεν επιτρέπει σε καμιά προσωπική αντίδραση να σκοτεινιάσει τη λάμψη της. Αναφέρομαι εδώ στην ψυχική αγάπη και υπομονή.

Νάμα-Τζάπα: Αδιάκοπη, συνήθως νοερή επανάληψη του ονόματος του Θεού, με σκοπό την κάθαρση του νου (της ‘καρδιάς’). Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση υπάρχει η ίδια ακριβώς πειθαρχία της νοερής «ευχής», δηλαδή της αδιάλειπτης επανάληψης του «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με»ενω οι Ινδουιστές έχουν την επανάληψη του ΄΄ Χάρε Κρίσνα , Χάρε Χάρε΄΄ και οι Βουδιστές την εκφώνησή ΄΄ Ομ μανι παντε χουμ ΄΄

Νάντι: Αγωγός του ενεργειακού συστήματος του σώματος. Επίσης: φλέβα, αρτηρία, νεύρο, σωλήνας, κλπ. Βλέπε: σουσούμνα.
Νάραντα: Μεγάλος σοφός και λάτρης του Θεού· αναφέρεται στην Ινδουιστική μυθολογία.
«νέτι, νέτι: (Στην κυριολεξία: «όχι τούτο, όχι τούτο» δηλαδή «όχι, τούτο δεν είναι Εκείνος· όχι, τούτο δεν είναι Εκείνος») Η ‘αποφατική μέθοδος’· η αρνητική δηλαδή διαδικασία της διάκρισης κατά την αναζήτηση της Πραγματικότητας που συνιστούν οι οπαδοί της Αντβάιτα, της μη-δυιστικής Βεδάντα. Ότι είναι εφήμερο, μη-πραγματικό, απορρίπτεται.

Νάντις : ρεύματα ή γραμμές ενέργειας του αιθερικού σώματος , φορείς ενέργειας- αυτή καθ΄εαυτη η ενέργεια.

Ναρκωτικά: Στο θέμα των ναρκωτικών, μπορούμε να προσθέσουμε ότι αφού απαιτούν μια βαθμιαία αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας, συνιστούν γνήσιες αλυσίδες του σκότους, φέρνοντας τον άνθρωπο σε μια απελπιστική κατάσταση. Ένας σκλάβος των ναρκωτικών, ακόμη κι αν επιθυμεί να τα εγκαταλείψει δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να βλάψει τον εαυτό του. Μια αύξηση στην κατανάλωση είναι θανατηφόρα, αλλά και η άρνηση του εαυτού μπορεί να είναι θανατηφόρα. Αληθινά, η έντονη υποβολή ή η αυθυποβολή μπορούν να προσδώσουν μια σωτήρια διέξοδο. Αλλά η θετική υποβολή και το σκοτάδι των ναρκωτικών συνήθως δεν συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη. (Μορύα, Πύρινος Κόσμος ΙΙ)

Ναρκωτικά(2): Υποδείξτε ότι όλα τα οπιούχα είναι ανεπιθύμητα πάνω στην ατραπό προς τη Διδασκαλία. Η άγρυπνη επιφυλακή φέρνει το άτομο πιο κοντά σε Μας. (Μορύα, Αγκνι Γιόγκα)

Νέα Παγκόσμια Τάξη: ……..προσπάθειες να διατυπωθεί η νέα παγκόσμια τάξη. Ας αναφέρω κάποιες απ’ αυτές:

1. H νέα παγκόσμια τάξη πρέπει να ικανοποιεί την άμεση ανάγκη και να μην είναι μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί κάποιο μακρινό, ιδεαλιστικό όραμα.

2. H νέα παγκόσμια τάξη θα θεμελιωθεί πάνω στην αναγνώριση ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι σε καταγωγή και στόχο, αλλά βρίσκονται όλοι σε διαφορετικά στάδια εξελικτικής ανάπτυξης· ότι η προσωπική ακεραιότητα, η νοημοσύνη, το όραμα κι η εμπειρία συν μια χαρακτηριστική καλή θέληση πρέπει να χαρακτηρίζουν την ηγεσία

3. Στη νέα παγκόσμια τάξη το κυβερνών σώμα σε κάθε έθνος θα πρέπει να αποτελείται από εκείνους που εργάζονται για το μεγαλύτερο καλό του μεγαλύτερου αριθμού και οι οποίοι την ίδια στιγμή προσφέρουν ευκαιρία σε όλους, φροντίζοντας ώστε το άτομο να είναι ελεύθερο. Σήμερα οι άνθρωποι με όραμα επιτυγχάνουν αναγνώριση, κάνοντας έτσι εφικτή μια ορθή επιλογή ηγετών. Δεν ήταν εφικτή μέχρι αυτό τον αιώνα.

4. H νέα παγκόσμια τάξη θα εδραιωθεί πάνω σε μια ενεργό αίσθηση ευθύνης. O κανόνας θα είναι “όλοι για έναν κι ένας για όλους”. Αυτή η στάση θα πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των εθνών. Προς το παρόν δεν υπάρχει.

5. H νέα παγκόσμια τάξη δε θα επιβληθεί μ’ έναν ομοιόμορφο τύπο διακυβέρνησης, μια συνθετική θρησκεία κι ένα σύστημα τυποποίησης πάνω στα έθνη. Τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε έθνους θα αναγνωρίζονται και η ιδιαίτερη κλίση του, οι ατομικές του τάσεις και οι φυλετικές ποιότητες θα επιτραπεί να εκφρασθούν πλήρως. Μόνο σ’ έναν ιδιαίτερο τομέα πρέπει να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ενότητα κι αυτό θα γίνει στο πεδίο της εκπαίδευσης.

6. H νέα παγκόσμια τάξη θα αναγνωρίσει ότι το προϊόν του κόσμου, οι φυσικές πηγές του πλανήτη και τα πλούτη του δεν ανήκουν σε κάποιο έθνος, αλλά πρέπει να είναι κοινά σε όλους. Δε θα υπάρχει κάποιο έθνος που θα ανήκει στην κατηγορία των “εχόντων” κι άλλα στην αντίθετη κατηγορία. Θ’ αναπτυχθεί μια τίμια και κατάλληλα οργανωμένη διανομή του σίτου, του πετρελαίου και του ορυκτού πλούτου του κόσμου, η οποία θα βασίζεται πάνω στις ανάγκες κάθε έθνους, πάνω στις δικές τους ενδότερες πηγές και στις απαιτήσεις του λαού του. Όλα αυτά θα γίνουν σε σχέση με το σύνολο.

7. Στην προπαρασκευαστική περίοδο για τη νέα παγκόσμια τάξη θα υπάρχει ένας σταθερός και κανονικός αφοπλισμός. Δε θα είναι προαιρετικός. Δε θα επιτραπεί σε κανένα έθνος να παράγει και να οργανώνει οποιονδήποτε εξοπλισμό για καταστροφικούς σκοπούς ή να παραβιάζει την ασφάλεια οποιουδήποτε άλλου έθνους. Ένα από τα πρώτα εγχειρήματα οποιασδήποτε μελλοντικής συνδιάσκεψης για την ειρήνη θα είναι να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα και βαθμιαία θα δούμε τον αφοπλισμό των εθνών.

Νεκροταφεία και τίτλοι: Είναι πειρασμός να δέχεσαι άμεσα υλικά πλεονεκτήματα . Ακόμα και οι διανοούμενοι άνθρωποι δεν έχουν αντίρρηση να δεχτούν ένα τίτλο και δεν μετρούν τις συνέπειες του. Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από υψηλούς τίτλους. Αυτό είναι το μνημείο του φράγματος εκείνου που είναι η μόνωση της ύλης.

Νεκροί: Μην μιλάτε άσχημα γι αυτούς που έχουν περάσει στο Λεπτοφυή Κόσμο

Νέοι και ηρωισμός: .Πρέπει να ωθείτε τους νέους σε ηρωική δράση που θα μετατονίσει τη φύση τους και, χωρίς οι ίδιοι να το αντιληφθούν, θα προετοιμάσει την καρδιά για μελλοντική τελειοποίηση...

Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών τού Κόσμου ή Νέος όμιλος Παγκόσμιων Υπηρετών:
ένας όμιλος πού δεν έχει κανενός είδους εξωτερική οργάνωση ούτε κεντρικά γραφεία, ούτε δημοσιότητα, ούτε και συλλογικό τίτλο. Είναι μια συνένωση υπάκουων εργατών και υπηρετών ΛΕΞΗΣ - υπάκουων προς τις ψυχές τους και την ομαδική κατά συνέπεια, όλοι οι αληθινοί εξυπηρετητές ανήκουν στον όμιλο, ανεξάρτητα αν η γραμμή τής υπηρεσίας τους είναι πολιτιστική, πολιτική, επιστημονική, θρησκευτική, φιλοσοφική, ψυχολογική ή οικονομική.

Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών του Κόσμου : Ας αντιληφθούμε λοιπόν ότι όλοι οι άνδρες και γυναίκες με πνευματική κλίση, όλοι όσοι επιδιώκουν κι εργάζονται για την εδραίωση ορθών ανθρώπινων σχέσεων, όλοι όσοι εφαρμόζουν την καλή θέληση και προσπαθούν αληθινά ν’ αγαπούν τους συνανθρώπους τους, αποτελούν ακέραιο μέρος του Νέου Ομίλου Υπηρετών του Κόσμου κι ότι το κύριο έργο τους αυτή την εποχή είναι να προετοιμάσουν το δρόμο για την επανεμφάνιση του Χριστού.

Σας ζητώ να κατευθύνετε τις προσπάθειές σας στο έργο της προπαρασκευής για την επανεμφάνιση του Χριστού, να προωθήσετε με όλους τους δυνατούς τρόπους τη διανομή τόσο του ομώνυμου φυλλαδίου όσο και του βιβλίου που ασχολείται με την επανεμφάνισή Του. O κόσμος πρέπει να πλημμυρίσει από πληροφορίες και μέσα από την ελπίδα και την προσμονή που έτσι θα δημιουργηθούν, να μπορέσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερο φως, καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις και μια νεότερη ευτυχία.

……..ο Νέος Όμιλος Υπηρετών του Κόσμου. Πρέπει να αναγνωρίσει τους παρεμποδιστικούς παράγοντες, πρέπει επίσης ν’ αρνηθεί να απογοητευθεί απ’ αυτούς· πρέπει να έχει επίγνωση των εμποδίων (πολλά απ’ τα οποία είναι οικονομικά και βασίζονται στην υλική απληστία, την αρχαία παράδοση και σε εθνικές προκαταλήψεις). Πρέπει κατόπιν να χρησιμοποιήσει τέτοια επιδεξιότητα στη δράση και τέτοια επιχειρηματική οξύνοια ώστε τα εμπόδια αυτά να υπερπηδηθούν· πρέπει να βαδίζει με τα μάτια ανοικτά διαμέσου των παγκόσμιων δυσχερειών και να περνά σώος κι επιτυχής διαμέσου όλων των απογοητευτικών παραγόντων.

Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών του Κόσμου (2): Tο πνεύμα της καλής θέλησης είναι παρόν σε εκατομμύρια κι εφελκύει μια αίσθηση ευθύνης. Είναι η πρώτη ένδειξη στη φυλή ότι ο άνθρωπος είναι θείος. Σ’ αυτή τη σταθερά αυξανόμενη καλή θέληση υπολογίζει ο Nέος Όμιλος Yπηρετών του Κόσμου κι έχει την πρόθεση να τη χρησιμοποιήσει. Βρίσκεται στα μέλη κάθε ομάδας που υφίσταται για τη βελτίωση του κόσμου και συνιστά μια αχρησιμοποίητη δύναμη που ποτέ δεν οργανώθηκε σ’ ένα σύνολο, επειδή η πίστη και η προσπάθεια του ανθρώπου ατομικά δινόταν ως τώρα στην οργάνωση ή την επιχείρησή του. Η πρόθεση του Nέου Oμίλου Yπηρετών του Kόσμου δεν είναι να παρέμβει σ’ αυτή την πίστη ή να σταματήσει κάθε δραστηριότητα, αλλά να συγκεντρώσει σ’ ένα οργανωμένο σύνολο όλους αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να δημιουργεί μια νέα οργάνωση ή να εκτρέπει οποιαδήποτε απ’ αυτές από το έργο που έχει ήδη αναλάβει.

O Nέος Όμιλος Yπηρετών του Κόσμου είναι ήδη μια λειτουργική, ενεργός ομάδα. Kάθε άνδρας και γυναίκα σε κάθε χώρα και στα δύο ημισφαίρια, που εργάζεται για να θεραπεύσει τα ρήγματα μεταξύ των ανθρώπων, να εφελκύσει την αίσθηση της αδελφοσύνης, να γαλουχήσει την αίσθηση της αμοιβαίας συσχέτισης και που δε βλέπει φυλετικούς, εθνικούς ή θρησκευτικούς φραγμούς, είναι μέλος του Nέου Oμίλου Yπηρετών του Κόσμου, έστω κι αν δεν άκουσε ποτέ γι’ αυτόν μ’ αυτούς τους όρους.

Tα μέλη του Nέου Oμίλου Yπηρετών του Κόσμου δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα ή θρησκεία κι όμως ανήκουν σ’ όλα τα κόμματα και τις θρησκείες· δεν παίρνουν καμιά στάση ή θέση υπέρ ή κατά οποιασδήποτε υπάρχουσας κυβέρνησης, θρησκείας ή κοινωνικής τάξης. Δεν εμπλέκονται σε κανενός είδους πολιτική δραστηριότητα και δεν επιτίθενται σε καμιά υπάρχουσα τάξη. Δεν είναι υπέρ ή κατά οποιασδήποτε κυβέρνησης ή Eκκλησίας και δεν ξοδεύουν χρήματα, ούτε οργανώνουν καμπάνιες, ούτε κυκλοφορούν έντυπα που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν σαν επίθεση ή άμυνα κάποιας οργάνωσης με πολιτική, θρησκευτική, κοινωνική ή οικονομική φύση. Δε λένε τίποτε ούτε γράφουν κάτι που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα πυρά του μίσους, ή θα έτεινε να χωρίσει άνθρωπο από άνθρωπο, ή έθνος από έθνος. Kι όμως αυτά τα μέλη βρίσκονται σε κάθε πολιτικό κόμμα και σε κάθε θρησκεία του κόσμου. Aντιπροσωπεύουν μια στάση του νου.

….Tο επόμενο έργο στο οποίο θα συγκεντρώσει τις προσπάθειές του ο Nέος Όμιλος Yπηρετών του Κόσμου είναι η εξάλειψη του φόβου στον κόσμο. Aυτή μπορεί να γίνει και θα συμβεί όταν οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θέλησης αφυπνισθούν στο γεγονός του πλούτου της καλής θέλησης που υπάρχει σε κάθε χώρα.

Νέος όμιλος Εξυπηρετητών του Κόσμου, Κανόνες: Για τα μέλη του Nέου Oμίλου Yπηρετών του Κόσμου και για τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης η Iεραρχία των πνευματικών Hγετών έχει διατυπώσει τους ακόλουθους κανόνες:

1. Πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη ειρηνικών σχέσεων κι αρμονικής συναίνεσης καθώς και συνεργασίας με την κυβέρνηση ή το κράτος στο οποίο οφείλουν υποταγή ή νομιμοφροσύνη. Aυτό δε σημαίνει την υιοθέτηση κάθε πολιτικής και γραμμής δραστηριότητας που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις αυτές, αλλά σημαίνει την αποφυγή ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει δυσχέρεια. Πάντα υπάρχει περιθώριο για πολλή εποικοδομητική δραστηριότητα σε κάθε κυβερνητική πολιτική ή καθεστώς και σ’ αυτά τα εποικοδομητικά και ειρηνικά εγχειρήματα θα στρέφουν την προσοχή τους οι υπηρέτες των Mεγάλων Όντων και της ανθρωπότητας.

2. Πρέπει να αποφεύγουν κάθε επέμβαση στις υποθέσεις οποιουδήποτε πολιτικού ή θρησκευτικού ομίλου.

3. Πρέπει να προσπαθούν να εκφράζουν πρακτική καλή θέληση στο περιβάλλον στο οποίο τους έριξε η μοίρα.

4. Πρέπει να αγωνίζονται για αβλάβεια στο λόγο και στη ζωή σε σχέση με την οικογένεια, την κοινότητα, το έθνος ή την ομάδα των εθνών. Aυτό σημαίνει μια συνεπή πολιτική μη επίθεσης. Kανένας ηγέτης ή έθνος ή φυλή δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο επίθεσης ή δυσφήμισης.

Nέου Oμίλου Yπηρετών του Κόσμου: που είναι ο κύριος όμιλος αυτή την εποχή, ο οποίος εργάζεται σαφώς υπό το Nόμο της Oμαδικής Προόδου:

1. Πρέπει να έχει αφυπνισμένο το κέντρο της καρδιάς και να είναι τόσο εξωστρεφές στη “συμπεριφορά” του ώστε η καρδιά να συνδέεται γοργά με τα καρδιακά κέντρα τουλάχιστον οκτώ άλλων ανθρώπων. Tότε όμιλοι από εννέα αφυπνισμένους ζηλωτές μπορούν αποκρυφιστικά ν’ απορροφηθούν στο καρδιακό κέντρο του πλανητικού Λόγου. Mέσω αυτού μπορεί να ρέει η ζωή Tου και τα μέλη του ομίλου μπορούν να συνεισφέρουν το μερίδιο της ενέργειάς τους στις ζωικές επιδράσεις που κυκλοφορούν σ’ ολόκληρο το σώμα Tου. H παραπάνω συγκεκριμένη πληροφορία έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους είναι πνευματικά αφυπνισμένοι και σημαίνει ελάχιστα ή τίποτε σε όσους βρίσκονται σε ύπνο.

2. Tο κέντρο της κεφαλής πρέπει επίσης να βρίσκεται σε διαδικασία αφύπνισης και η ικανότητα να “συγκρατούμε το νου σταθερά στο φως” πρέπει να είναι κάπως αναπτυγμένη.

3. Πρέπει επίσης να απαντώνται στο άτομο μερικές μορφές δημιουργικής δραστηριότητας και ο υπηρέτης πρέπει να είναι δραστήριος σε κάποια ανθρωπιστική, καλλιτεχνική, λογοτεχνική, φιλοσοφική ή επιστημονική γραμμή.

Όλα αυτά συνεπάγονται ολοκλήρωση της προσωπικότητας κι ευθυγράμμιση κι εκείνη τη μαγνητική, ελκτική έκκληση

Νέος Όμιλος Υπηρετών του Κόσμου (όμιλοι) : αποτελείται από τους ακόλουθους ομίλους:

1. Μυημένους και μαθητές που συνιστούν συνειδητά μέρος της Μεγάλης Λευκής Στοάς.

2. Ζηλωτές και μικρότερους μαθητές που συνδέονται με την Ιεραρχία, αλλά που δεν κατέχουν συνήθως εκείνη τη συνέχεια συνείδησης η οποία θα έρθει αργότερα.

3. Εκείνους πάνω στη Δοκιμαστική Ατραπό που δε συνδέονται ακόμη με την Ιεραρχία· υπόκεινται όμως σε ιεραρχική εντύπωση και είναι αποφασισμένοι να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους.

4. Έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που ανταποκρίνονται στον ιδεαλισμό και το σκοπό του Νέου Oμίλου Υπηρετών του Κόσμου και οι οποίοι θα ενωθούν γοργά με τον όμιλο.

Η κύρια απαίτηση είναι Διαλογισμός, αλλά – όπως γνωρίζετε – δεν είναι κατ’ ανάγκη ο καθιερωμένος διαλογισμός των αποκρυφιστικών σχολών και εκκλησιών· η συμμετοχή όμως στον όμιλο απαιτεί την ανάπτυξη στοχαστικού πνεύματος πάνω σε κάποια γραμμή ανθρώπινης κατανόησης· απαιτεί ακόμη τη δύναμη να εστιάζεται η προσοχή σ’ εκείνο που μπορεί να υπηρετήσει την ανθρωπότητα και μια συμπονετική αναγνώριση της ανθρώπινης ανάγκης. O μη σκεπτόμενος άνδρας ή γυναίκα, ή εκείνοι που απορροφήθηκαν εντελώς στις επιχειρήσεις, την πολιτική και τα οικογενειακά δεσμά, δεν μπορούν ν’ αποτελέσουν τμήμα του Νέου Oμίλου Υπηρετών του Κόσμου, γιατί ο όμιλος απαιτεί ένα συγκεκριμένο μέτρο αποκέντρωσης· σ’ αυτό συμβάλλουν γοργά οι συνήθειες του διαλογισμού.

Nέoς Oμίλoς Yπηρετών τoυ Kόσμoυ και Τρίγωνα: H λειτoυργία τoυ Nέoυ Oμίλoυ Yπηρετών τoυ Kόσμoυ είναι να “επιβάλει” δυναμικά την ενέργεια της θέλησης-για-τo-καλό στoν κόσμo· ο μέσoς άνδρας και γυναίκα, που ανταπoκρίνoνται ασυνείδητα, θα εκφράσoυν καλή θέληση…….τo θεμέλιο όλων όσων ζητώ να κάνετε είναι τo έργo των Tριγώνων.

Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών του Κόσμου και Μύηση: Τα μέλη του Νέου Ομίλου Yπηρετών του Κόσμου πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή όλους όσους δείχνουν σημάδια ότι πέρασαν απ’ την εμπειρία της “γέννησης” και πρέπει να τους βοηθήσουν για μια μεγαλύτερη ωριμότητα. Πρέπει να δεχθούν ότι όλοι όσοι αγαπούν αληθινά τους συνανθρώπους τους, ενδιαφέρονται για την εσωτερική διδασκαλία κι επιζητούν να πειθαρχηθούν για να επιτύχουν μεγαλύτερη ωραιότητα ζωής, είναι μυημένοι κι έχουν υποστεί την πρώτη μύηση. Όταν ανακαλύπτουν εκείνους που επιζητούν νοητική πόλωση κι εκδηλώνουν μια επιθυμία και έφεση να σκέπτονται και να γνωρίζουν, σε συνδυασμό με τα διακριτικά σημάδια εκείνων που έλαβαν την πρώτη μύηση, μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να υποθέσουν ασφαλώς ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν λάβει τη δεύτερη μύηση ή βρίσκονται στα πρόθυρα να το κάνουν. Το καθήκον τους θα είναι τότε σαφές. Με τη στενή αυτή παρατήρηση από μέρους των παγκόσμιων υπηρετών πληρώνονται οι τάξεις του Νέου Ομίλου. Σήμερα η ευκαιρία και η διέγερση είναι τόσο μεγάλες ώστε όλοι οι υπηρέτες πρέπει να είναι άγρυπνοι, αναπτύσσοντας μέσα τους την ικανότητα να καταγράφουν την ποιότητα για την οποία πρέπει να γίνει έρευνα και δίνοντας βοήθεια και καθοδήγηση η οποία θα συνενώσει σε μια συνεργαζόμενη ομάδα εκείνους τους μαθητές και μυημένους που θα προετοιμάσουν το δρόμο για τον Χριστό.

Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών του Κόσμου, αγάπη και προσωπικές σχέσεις: Αυτή η ενέργεια της αγάπης είναι πρωταρχικά συγκεντρωμένη (για σκοπούς ιεραρχικής δραστηριότητας) στο Νέο Όμιλο Υπηρετών του Κόσμου. Ο όμιλος αυτός έχει επιλεγεί απ’ την Ιεραρχία σαν ο κύριος αγωγός της έκφρασής της. Αυτός ο όμιλος που αποτελείται απ’ όλους τους παγκόσμιους μαθητές κι όλους τους εργαζόμενους μυημένους, έχει τους εκπροσώπους του σε κάθε ομάδα ιδεαλιστών και υπηρετών και σε κάθε σώμα ανθρώπων που εκφράζουν την ανθρώπινη σκέψη, ιδιαίτερα στο βασίλειο της ανθρώπινης βελτίωσης κι εξύψωσης. Μέσω αυτών μπορεί να εκφρασθεί η δυναμικότητα της αγάπης-σοφίας. Οι άνθρωποι αυτοί συχνά παρεξηγούνται, γιατί η αγάπη που εκφράζουν διαφέρει πολύ απ’ το συναισθηματικό, στοργικό προσωπικό ενδιαφέρον του μέσου εργάτη. Ασχολούνται κυρίως με τα συμφέροντα και το καλό του συνόλου της ομάδας με την οποία μπορεί να συνδέονται· δεν ενδιαφέρονται πολύ για τα ασήμαντα συμφέροντα του ατόμου – που απορροφάται στα μικρά του προβλήματα και ενδιαφέροντα. Αυτό φέρνει σ’ έναν τέτοιο υπηρέτη την επίκριση του ατόμου και μ’ αυτή την επίκριση πρέπει να μάθουν να ζουν και να μην την προσέχουν. Η αληθινή ομαδική αγάπη έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ τις προσωπικές σχέσεις, παρότι αυτές ικανοποιούνται εφόσον προκύπτει η ανάγκη (σημειώστε ότι λέω ανάγκη). Οι μαθητές μαθαίνουν να συλλαμβάνουν την ανάγκη της ομαδικής αγάπης και να διορθώνουν τους τρόπους τους σύμφωνα με το ομαδικό καλό, αλλά δεν είναι εύκολο για το άτομο που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του να συλλάβει τη διαφορά. Μέσω εκείνων των μαθητών που έμαθαν τη διάκριση ανάμεσα στα ασήμαντα ενδιαφέροντα του ατόμου συν το ενδιαφέρον για τον εαυτό του και στις ανάγκες και τις πιέσεις της ομαδικής εργασίας και αγάπης, η Ιεραρχία μπορεί να εργασθεί και να επιφέρει έτσι τις αναγκαίες παγκόσμιες αλλαγές που είναι πρωταρχικά αλλαγές στη συνείδηση.

Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών του Κόσμου- Σκοποί-: ..ας αναγνωρίσει τις απαιτήσεις της ανθρωπότητας απ’ αυτόν. Ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις; Θα τις απαριθμήσω κι έπειτα θα σας ζητήσω να τις δεχθείτε με κάθε απλότητα και να δράσετε σύμφωνα μ’ αυτές:

1. Να δέχεται και να διαβιβάζει φώτιση από το βασίλειο των ψυχών.

2. Να δέχεται έμπνευση απ’ την Ιεραρχία κι επομένως να προχωρεί για να εμπνεύσει.

3. Να διατηρεί το όραμα του Σχεδίου μπροστά στα μάτια των ανθρώπων, γιατί “όπου δεν υπάρχει όραμα, ο λαός αφανίζεται”.

4. Να δρα σαν ενδιάμεσος όμιλος μεταξύ της Ιεραρχίας και της ανθρωπότητας, λαμβάνοντας φως και δύναμη κι έπειτα χρησιμοποιώντας τα αμφότερα υπό την έμπνευση της αγάπης για να οικοδομήσει τον αυριανό καινούργιο κόσμο.

5. Να μοχθεί στους Ιχθείς, φωτιζόμενος απ’ τον Ταύρο κι ανταποκρινόμενος βαθμηδόν στην Υδροχοϊκή ώθηση που έρχεται από την Ιεραρχία.

Αυτοί οι αντικειμενικοί σκοποί δεν είναι μόνο ατομικοί σκοποί αλλά ο στόχος ολόκληρου του ομίλου. Όλοι όσοι ανταποκρίνονται στη ζωοδότρια δύναμη του Υδροχόου και στη φωτοδότρια δύναμη του Ταύρου μπορούν και θα εργασθούν στο Νέο Όμιλο Yπηρετών του Κόσμου ακόμη κι αν δεν έχουν αποκρυφιστική γνώση και δεν άκουσαν ποτέ να αποκαλούν μ’ αυτό το όνομα τους συνεργάτες τους. Αυτό μην το λησμονείτε.


Νέφος επιστητών πραγμάτων: Η βασική πρόθεση του διαλογισμού είναι να σας εκπαιδεύσει στη νοήμονα επίγνωση εκείνου που ο Πατάντζαλι αποκαλεί “το νέφος των επιστητών πραγμάτων”, των προθέσεων, σκοπών και ιδεών που σε κάθε δεδομένη περίοδο υποκινούν το ιεραρχικό έργο και ρυθμίζουν την ποιότητα της έμπνευσης που μπορεί να ληφθεί από το Άσραμ με το οποίο μπορεί να συνδέεσθε……Oλόκληρη η Επίκληση αυτή αναφέρεται εσωτερικά στο “νέφος των επιστητών πραγμάτων”, στο οποίο αναφέρεται ο Πατάντζαλι. Είναι αυτό το επικρεμάμενο, επισκιάζον και αποκαλυπτικό απόθεμα ενέργειας, που αποτελεί την άμεση αιτία όλων των γεγονότων πάνω στη Γη και που υποδεικνύει την ανάδυση εκείνου που είναι νέο και καλύτερο και προοδευτικά σωστό…..Η αίσθηση εκείνου που επίκειται. Αυτή αφορά το “νέφος των επιστητών πραγμάτων”. Θα ήθελα να επισύρω την προσοχή σας στη λέξη “επιστητός”. Δεν είναι η αναγνώριση εκείνου που επίκειται στον άνθρωπο, στη φύση, ή λανθάνει στην εκδήλωση. Εικασίες πάνω σ’ αυτή τη γραμμή μπορεί να μην έχουν και συχνά δεν έχουν αληθινή σημασία. Εκείνο που επίκειται πνευματικά είναι αυτό που αφορά τον αληθινό μαθητή, αν μου επιτρέπεται να παίξω με τις λέξεις. Ένα από τα πρώτα μαθήματα του εσωτερικού πεδίου είναι η αίσθηση του χρονισμού με την οποία συνδέεται εκείνο που επίκειται ή επικρέμαται· ο μαθητής πρέπει ν’ αφυπνισθεί σ’ εκείνο που βρίσκεται στο χείλος της καταστάλαξης στην ανθρώπινη σκέψη, τη ζωή και τις περιστάσεις

Νέφος Επιστητών και αίσθηση χρονισμού: Η αίσθηση εκείνου που επίκειται. Αυτή αφορά το “νέφος των επιστητών πραγμάτων”. Θα ήθελα να επισύρω την προσοχή σας στη λέξη “επιστητός”. Δεν είναι η αναγνώριση εκείνου που επίκειται στον άνθρωπο, στη φύση, ή λανθάνει στην εκδήλωση. Εικασίες πάνω σ’ αυτή τη γραμμή μπορεί να μην έχουν και συχνά δεν έχουν αληθινή σημασία. Εκείνο που επίκειται πνευματικά είναι αυτό που αφορά τον αληθινό μαθητή, αν μου επιτρέπεται να παίξω με τις λέξεις. Ένα από τα πρώτα μαθήματα του εσωτερικού πεδίου είναι η αίσθηση του χρονισμού με την οποία συνδέεται εκείνο που επίκειται ή επικρέμαται· ο μαθητής πρέπει ν’ αφυπνισθεί σ’ εκείνο που βρίσκεται στο χείλος της καταστάλαξης στην ανθρώπινη σκέψη, τη ζωή και τις περιστάσεις· πρέπει να κάνει τα αποκρυφιστικά εκείνα βήματα που θα του επιτρέψουν ν’ αναγνωρίσει όχι μόνο εκείνο που αιωρείται πάνω στην ανθρωπότητα σε σημείο αποκάλυψης ή καρμικής χρησιμότητας (σημειώστε τη φράση), αλλά θα του επιτρέψουν επίσης να χειρισθεί τον εαυτό του τόσο ορθά και συνετά, ώστε να αποβεί συνεργάτης, βήμα προς βήμα, στη διαδικασία υποβοήθησης αυτού του έργου της αποκάλυψης.

Νιρμανακάγια. σημαίνει χωρίς σώμα και δεν έχουν καμιά αναφορά σε οποιαδήποτε ηθική ποιότητα .Είναι μια κατάσταση συνείδησης . Οι μεγάλοι Διδάσκαλοι των Νιρβανικών σφαιρών αποκαλούνται με αυτό το όνομα. Τα τελειοποιηθέντα εκείνα όντα, τα οποία απαρνούνται την Νιρβάνα (την ύψιστη κατάσταση τής πνευματικής μακαριότητας) και προτιμούν μια ζωή αυτοθυσίας. Γίνονται μέλη της αόρατης στρατιά που προστατεύει πάντοτε την ανθρωπότητα, μέσα στα καρμικά όρια.

Νίγιαμα( οι κανόνες) : Η δεύτερη βαθμίδα της Οκταμερούς Γιόγκα του Πατάντζαλι

Νιρ-βάνα: (Στην κυριολεξία: απο-γύμνωση, σβήσιμο) Η τελική απορρόφηση στο Μπράχμαν, την Πανταχού Παρούσα Πραγματικότητα, που ακολουθεί τη διάλυση του ατομικού ‘εγώ’.

νιρ-βικάλιτα σαμάντχι: Το ανώτατο σαμάντχι, στο οποίο ο αναζητητής πραγματώνει στην εντέλεια την ενότητά του (ή, πιο σωστά, τη ‘μη-διαφορά’ του) με το Μπράχμαν.

Νίτγια: Απόλυτο.

Νοητικά ταξίδια: Μπορεί κανείς να επισκεφθεί διάφορους πλανήτες με το νοητικό σώμα. Έτσι διακρίνεται εκείνο το μελλοντικό βήμα, όταν η συνείδηση δεν θα περιορίζεται σε έναν πλανήτη. Όπως τώρα ταξιδεύουμε από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο, η ίδια αρχή μπορεί να εφαρμοστεί και στα διαπλανητικά ταξίδια.

Νους- κατώτερος-, απλότητα και ενόραση: Αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ο κατώτερος νους, με την πολλαπλότητα των διαφοροποιήσεών του και την ταξινομητική, αναλυτική και περίπλοκη προσέγγισή του στην αλήθεια, είναι μόνο μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να σταθεί σταθερά κι ότι αντικρίζει μια βαθιά απλότητα· αντιλαμβάνεται ότι πρέπει ν’ ανακαλύψει για λογαριασμό του εκείνο τον υπαινιγμό (που ο ακτινικός του εξοπλισμός κρύβει αλλά και αποκαλύπτει) ο οποίος θα του επιτρέψει να αντικαταστήσει με τον καθαρό λόγο τις πολλές περιπλοκές του κατώτερου νου. Πρέπει να αγωνισθεί με το πρόβλημα αυτής της απλότητας, με τη διεισδυτική της δυναμικότητα και με τη γοργή της κατανόηση της βασικής αλήθειας που υπόκειται των πολλών αληθειών· μαθαίνει τελικά να αντικαθιστά με την ενόραση – με την ταχύτητά της και το αλάθητό της – τη βραδεία και επίπονη εργασία του νου, με την απατηλότητά του, τις πλάνες του, τα λάθη του, τους δογματισμούς του και τη χωριστική σκέψη και κουλτούρα του.

Νους , σκοπός του : Tον τριπλό σκοπό του νου:

α. Σαν μέσον έκφρασης ιδεών δια της κατασκευής των αναγκαίων σκεπτομορφών που τις ενσωματώνουν.

β. Σαν παράγοντα ελέγχου στη ζωή της προσωπικότητας δια της ορθής χρήσης της δημιουργικής δύναμης της σκέψης.

γ. Σαν ανακλαστήρα των ανώτερων κόσμων της αντιληπτικής και ενορατικής επίγνωσης.

Νους και τέταρτη ακτίνα: ….η Aκτίνα της Aρμονίας, η τέταρτη ακτίνα, αλλά είναι επίσης Aρμονία μέσω Διαμάχης. Eίναι μια πολύ σπουδαία ακτίνα, γιατί μας δίνει το κλειδί του όλου προβλήματος του πόνου και της οδύνης. H προσοχή μας πρέπει να κατευθυνθεί σ’ αυτή την ακτίνα και στη νοητική φύση που σχετίζεται μαζί της. Στην κατανόηση αυτής της σχέσης μας υποδείχθηκε η έξοδος, ή η χρήση αυτού του τύπου δύναμης που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα έξω. Kάθε άνθρωπος που έφθασε στο σημείο ολοκλήρωσης της προσωπικότητας πρέπει τελικά να καλέσει τον τέταρτο αυτό τύπο ενέργειας όταν βρεθεί στην Aτραπό, για να ρυθμίσει σωστά το νου του και μέσω του νου την προσωπικότητά του.

Νοητικότητα Ιεραρχική, μύηση και λύτρωση : Υπάρχει ένα σημείο που συχνά παραβλέπεται αλλά σας το έδωσα νωρίτερα κι αυτό είναι η νοητική προσέγγιση στη μύηση. Δόθηκε τόση έμφαση πάνω στην ποιότητα της αγάπης της Ιεραρχίας, ότι είναι έκφραση της δεύτερης θείας όψης, ώστε η ιεραρχική νοητικότητα (αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τέτοια φράση) συχνά λησμονείται· όμως είναι νόμος – που σχετίζεται στενά με τη μύηση – ότι “το έργο του μυημένου προωθείται μέσα στον αξεπέραστο δακτύλιο του Παγκόσμιου Νου”.


Νοητικότητα και Πλανητικός Λόγος : O πλανητικός Λόγος εργάζεται – όσον αφορά την εκδήλωσή Του, τη Γη – από κοσμικά νοητικά επίπεδα· οτιδήποτε εκδηλώνεται δια της Δημιουργικής Του Λέξης είναι η εστιασμένη Του σκέψη και η σταθερή νοητική Του πρόθεση. Προκειμένου να δημιουργήσει έναν υλικό κόσμο κατευθύνει τη σκέψη Του απ’ ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν τα συγκεκριμένα επίπεδα του κοσμικού νοητικού πεδίου· η όλη διαδικασία είναι διαδικασία καταστάλαξης, παγίωσης και ακτινοβολίας.


Νοητικότητα και λύτρωση: Όλες οι μυητικές διαδικασίες δια των οποίων πρέπει να διέλθει ο μαθητής, αφορούν πρωταρχικά τη σκέψη της υπέρτατης, ενσαρκωνόμενης Θεότητας· η σκέψη αυτή εκδηλώνεται σαν θέληση-για-το-καλό. Η πρόοδος του μαθητή από τη μια μύηση στην άλλη μεταδίδει τη βαθμιαία αποκάλυψη του θείου Σκοπού όπως εκφράζεται δια του ιεραρχικού Σχεδίου κι εκδηλώνει εκείνη την ποιότητα αγάπης (τη θέληση-για-το-καλό) που δίνει στο Σκοπό και στο Σχέδιο θαλπωρή, τη μαγνητική του έλξη και την κύρια ιδιότητα της θεραπείας. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο Σκοπός του Πλανητικού Λόγου, καθώς εκπορεύεται απ’ τον υψηλό Του τόπο υπό την κρούση της θέλησής Του για-το-καλό, έχει λυτρωτική φύση. Αυτό το θέμα της λύτρωσης (που υπόκειται κάθε μυητικής διαδικασίας) κρύβεται στις καρμικές ευθύνες του Σανάτ Κουμάρα· στάδιο με στάδιο, μύηση με μύηση, ο μαθητής φτάνει σε μια κατανόηση της λύτρωσης. Πρώτα απ’ όλα μαθαίνει να επιφέρει τη λύτρωση της τριπλής του προσωπικότητας· έπειτα η έννοια διευρύνεται σε παράλληλες γραμμές καθώς επιζητά τη λύτρωση των συνανθρώπων του·

Νοητική ανάπτυξη και σημερινή ταχύτητα: Η νοητική ανάπτυξη των μαθητών παντού είναι σήμερα τέτοιας ολκής ώστε δεν τους χρειάζεται τόσος χρόνος όσος προηγουμένως για να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές ή ν’ αλλάξουν τις στάσεις τους και τις συνθήκες ζωής· δεν τους παίρνει τόσο πολύ ν’ αφομοιώσουν μια παρουσιαζόμενη αλήθεια ή ν’ ανταποκριθούν σε μια ενορατική αντίληψη. Η σύλληψή τους για το Νόμο της Αιτίας και του Αποτελέσματος και η εκτίμησή τους για τον επικουρικό Νόμο των Συνεπειών είναι πολύ πιο άμεση απ’ ό,τι στο παρελθόν. Τα γεγονότα αυτά απαιτούν λοιπόν από μέρους των Διδασκάλων μια αναγνώριση της πιο προωθημένης κατάστασης και συνεπώς μια καταφανή εξοικονόμηση χρόνου. Αυτό πρέπει να το σημειώσετε σαν πολύ σημαντικό· η αληθινή του σημασία είναι ότι η περίοδος που απαιτείται για μια αλήθεια, μια επαφή ή μια πνευματική αντίληψη να καταγραφεί από το φυσικό εγκέφαλο έχει σε μεγάλο βαθμό – σχεδόν εξαιρετικά μειωθεί. Oι μαθητές μπορούν πλέον σε λίγους μήνες (αν είναι ειλικρινείς και έντιμοι στην προσπάθειά τους) να κυριαρχήσουν ιδέες και να αναπτύξουν ανταποκρίσεις που θα απαιτούσαν χρόνια για να κυριαρχηθούν σε προγενέστερους κύκλους ιεραρχικής προσπάθειας. Αυτό ισχύει, σε κατώτερη στροφή του σπειροειδούς, για τις μάζες των ανθρώπων παντού. O νοητικός παράγοντας είναι σήμερα άγρυπνος, εκπαιδευμένος και ελέγχων. Αυτά είναι γεγονότα που δεν μπορεί να αγνοήσει η Ιεραρχία ούτε και οι Διδάσκαλοι επιθυμούν να το κάνουν, γιατί η νοητική αυτή εγρήγορση ήταν εκείνη που είχε απορροφήσει επί αιώνες την προσοχή Τους και γι’ αυτήν εργάσθηκαν επί αιώνες.

Νοητική πόλωση: Έπειτα έρχεται η ποιότητα της νοητικής πόλωσης. Τι ακριβώς είναι αυτή η δύναμη ή ποιότητα; Για σας (αυτή τη στιγμή) πρέπει να εκφρασθεί με δύο τρόπους:

1. Με τη ζωή του διαλογισμού.

2. Με τον έλεγχο του αστρικού σώματος.

Όλο και περισσότερο πρέπει να ζείτε την εσώτερη ζωή σας πάνω στο νοητικό πεδίο. Σταθερά και χωρίς κάθοδο πρέπει να διατηρείται η στάση του διαλογισμού – όχι για λίγα λεπτά κάθε πρωί ή σε ειδικές στιγμές της ημέρας, αλλά συνεχώς όλη την ημέρα. Σημαίνει ένα σταθερό προσανατολισμό στη ζωή και το χειρισμό της ζωής απ’ τη σκοπιά της ψυχής. Αυτό δεν αναφέρεται σε ό,τι συχνά λέγεται “γύρισμα της πλάτης στον κόσμο”. Ο μαθητής αντιμετωπίζει τον κόσμο αλλά τον αντιμετωπίζει απ’ το επίπεδο της ψυχής, κοιτάζοντας με καθαρό μάτι πάνω στον κόσμο των ανθρώπινων υποθέσεων. “Εν τω κόσμω, αλλ’ ουχί εκ του κόσμου”, είναι η σωστή στάση – που εκφράσθηκε για μας απ’ τον Χριστό.

Νοητική πόλωση και φυσικές πειθαρχίες: Η επίτευξη μιας νοητικής πόλωσης είναι επίσης ουσιώδης. Αυτή (επειδή τυχαίνει να έχεις ένα φυσικό σώμα τρίτης ακτίνας) θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό με τη θέσπιση ορισμένων φυσικών πειθαρχιών. Φρόντισε ωστόσο να είναι πραγματικές πειθαρχίες και να σε πληγώνουν στην εφαρμογή τους κι όχι απλά η εξάλειψη εκείνων των πραγμάτων που δε σε πληγώνουν όταν τα εγκαταλείπεις.

ΝΟΜΟΣ Ι ( εσωτέρα θεραπευτικής) : Κάθε ασθένεια είναι αποτέλεσμα αναστολής της ψυχικής ζωής. Αυτό αληθεύει για όλες τις μορφές σ’ όλα τα βασίλεια. Η τέχνη του θεραπευτή συνίσταται στην αποδέσμευση της ψυχής, έτσι ώστε η ζωή της να μπορεί να ρέει δια του αθροίσματος των οργανισμών που συνιστούν κάθε ιδιαίτερη μορφή.

Νόμος : η παρακινούμενη από τη σκέψη ανταπόκριση του Θεού στη μορφή· οι θεσπισμένες συνήθειες απ’ την άχρονη αλληλεπίδραση των πολικών αντιθέτων που έχουν αναγνωρισθεί απ’ την ανθρωπότητα σαν αναπόφευκτοι νόμοι της φύσης· η επιβολή της θέλησης του Θεού και η εντύπωση αυτής της θέλησης πάνω στη μορφή και η αναγνώρισή της από τον άνθρωπο.

Νόμος(2) : είναι η θέληση των επτά Θεοτήτων, που εντυπώνει την ουσία προκειμένου να παραγάγει μια ειδική πρόθεση δια της μεθόδου της εξελικτικής διαδικασίας.

Νόμος της αναλογίας ή αντιστοιχιών : ο νόμος που ερμηνεύει τον Θεό στον άνθρωπο ΄΄ Ως άνω ουτω και κάτω ΄΄ .Η εξήγηση των μυστηρίων , των εσωτέρων μυστικών της φύσεως , μέσω ομοιότητας , η οποία σύμφωνα με τους κανόνες ή τις αρχές θα μπορούσε να ενεργεί κατά παρόμοιο τρόπο ή να έχει την ίδια λειτουργία . Στον εξωτερικό κόσμο παρουσιάζονται γεγονότα που θα πρέπει να θεωρούνται ότι εκφράζουν δράση και εμπειρίες της ανθρώπινης ψυχής .

Νόμος της Αναλογίας: είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την κατανόηση.

Νόμοι και Κανόνες:

Oι Nόμοι του Σύμπαντος εκφράζουν τη θεία Θέληση και οδηγούν στην εκδήλωση του θείου Σκοπού. Είναι σοφία. Oρίζουν και γαλουχούν το Σχέδιο.

Oι Kανόνες για Επίτευξη Ψυχικού Eλέγχου εκφράζουν τη θεία ποιότητα και οδηγούν στην αποκάλυψη της Φύσης του Θεού, που είναι αγάπη.

Oι Nόμοι της Φύσης ή οι λεγόμενοι φυσικοί νόμοι εκφράζουν το στάδιο εκδήλωσης ή το σημείο που έφθασε η θεία έκφραση. Aφορούν την πολλαπλότητα ή την όψη ποιότητα. Διέπουν ή εκφράζουν εκείνο που το θείο Πνεύμα (που είναι θέληση, λειτουργούσα με αγάπη) κατόρθωσε να πραγματοποιήσει σε συνδυασμό με την ύλη για τη δημιουργία της μορφής.

Νόμοι και κανόνες(2): Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός Νόμου, μιας Διαταγής ή Εντολής κι ενός Kανόνα και οι διακρίσεις αυτές πρέπει να σταθμιστούν με προσοχή. Οι Νόμοι του σύμπαντος είναι απλώς οι τρόποι έκφρασης, οι ζωικές ώσεις και ο τρόπος ύπαρξης ή δραστηριότητας του Ενός μέσα στον Οποίο ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε. Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει διαφυγή απ’ αυτούς τους νόμους ούτε και άρνησή τους, γιατί αιώνια παρασυρόμαστε σε δραστηριότητα απ’ αυτούς και κυβερνούν κι ελέγχουν (απ’ τη σκοπιά του Αιώνιου Τώρα) καθετί που συμβαίνει σε χρόνο και χώρο. Οι διαταγές και οι εντολές είναι οι αδύναμες ερμηνείες που δίνουν οι άνθρωποι σ’ ό,τι κατανοούν απ’ το νόμο. Σε χρόνο και χώρο και σε κάθε δεδομένη στιγμή και τόπο οι εντολές αυτές προέρχονται απ’ όσους έχουν εξουσία ή φαίνεται να κυριαρχούν ή είναι σε θέση να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους. Οι νόμοι είναι απόκρυφοι και βασικοί. Οι εντολές είναι ενδεικτικές της ανθρώπινης αδυναμίας και περιορισμού.

Οι κανόνες όμως είναι διαφορετικοί. Είναι αποτέλεσμα δοκιμασμένης εμπειρίας και μακροχρόνιων εγχειρημάτων και – χωρίς να παίρνουν τη μορφή των νόμων ούτε τους περιορισμούς μιας εντολής – αναγνωρίζονται από εκείνους για τους οποίους υπάρχουν κι έτσι εφελκύουν απ’ αυτούς μια άμεση ενορατική ανταπόκριση. Δε χρειάζονται εξαναγκασμό, αλλά γίνονται οικειοθελώς δεκτοί και δοκιμάζονται με την πίστη ότι η βεβαίωση του παρελθόντος και η μαρτυρία των αιώνων εγγυώνται την αναγκαία προσπάθεια για τις εκφραζόμενες απαιτήσεις.


Νόμος Άπωσης ή Απώθησης: …βασικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν σύντομα ν’ απαριθμηθούν:

1. H εκδηλούμενη ενέργεια έχει διασκορπιστικό αποτέλεσμα. O νόμος αυτός εργάζεται σαν πράκτορας διασκορπισμού.

2. Όταν είναι σε ενεργό έκφραση προκαλεί μια ενεργό διασπορά ή απόρριψη των όψεων της μορφικής ζωής.

3. Προκαλεί μια διακριτική επαφή που οδηγεί τελικά σε ό,τι ονομάζεται εσωτερικά “η Oδός της θείας άρνησης”.

4. Eίναι ωστόσο μια όψη του Nόμου της Aγάπης, της Βισνουικής ή Χριστικής όψης και αφορά μια στάση της ψυχής της οποίας η ουσιαστική φύση είναι η αγάπη.

5. O νόμος αυτός εκφράζεται μέσω της νοητικής φύσης και συνεπώς μόνο πάνω στην Aτραπό της Mαθητείας μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία και την επιρροή του.

6. Eίναι το κύριο προαπαιτούμενο για την αληθινή αυτογνωσία. Tαυτόχρονα αποκαλύπτει ό,τι διαιρεί ή διασκορπίζει.

7. Εργάζεται δια της αγάπης και για το συμφέρον της μονάδας – της μορφής και της ύπαρξης που τελικά απωθεί τη μορφή.

8. Eίναι μια όψη ενός από τους μεγαλύτερους κοσμικούς νόμους, του Nόμου της Ψυχής, που είναι ο κοσμικός Nόμος της Έλξης, αφού αυτό που έλκεται στο χρόνο, αυτόματα και τελικά απωθείται από εκείνο που το έλκυσε αρχικά.

O νόμος αυτός είναι εκείνος που πρωτίστως αρχίζει να εντυπώνει το θείο σκοπό στη συνείδηση του ζηλωτή και του υπαγορεύει τις ανώτερες εκείνες παρωθήσεις και τις πνευματικές εκείνες αποφάσεις που σημαδεύουν την πρόοδό του πάνω στην Aτραπό. Eίναι η εκδήλωση της πρώτης ακτινικής ποιότητας (μιας υποακτινικής επιρροής της δεύτερης ακτίνας), γιατί πρέπει να θυμάστε ότι για ν’ απωθηθεί μια μορφή, μπορεί μια κατάσταση ή μια συνθήκη να είναι η μαρτυρία της πνευματικής αγάπης στον πράκτορα της άπωσης. Aυτό μας απεικονίζεται καλά στο αρχαίο σύμβολο του Aγγέλου με το φλεγόμενο ξίφος, που στέκει μπροστά στην πύλη του Παραδείσου για να απομακρύνει όσους ζητούν τη φανταστική ασφάλεια αυτού του καταφύγιου κι αυτής της κατάστασης. O άγγελος αυτός δρα με αγάπη κι έτσι έδρασε ανά τους αιώνες, γιατί αυτή η κατάσταση αντίληψης που αποκαλούμε Παράδεισο είναι ένας τόπος ουσιαστικού κινδύνου για όλους, εκτός για όσους κέρδισαν το δικαίωμα να διαμένουν εκεί. O άγγελος προστατεύει τον ανέτοιμο ζηλωτή.

αυτός ο νόμος είναι μια όψη του θεμελιώδη Nόμου της Aγάπης, αφορά την ψυχή και συνεπώς λειτουργία του είναι να προαγάγει τα πνευματικά ενδιαφέροντα του αληθινού ανθρώπου και να καταδείξει τη δύναμη της δεύτερης όψης, της Xριστικής συνείδησης και τη δύναμη της θειότητας. “Aπορρίπτει το ανεπιθύμητο για να βρει αυτό που λαχταρά η καρδιά κι έτσι οδηγεί τον κουρασμένο προσκυνητή από τη μια απόρριψη στην άλλη, ωσότου με αλάνθαστη επιλογή πάρει τη Mεγάλη Aπόφαση.”

Νόμος Ελευθερίας(Σείριου): Αυτή η μυστηριωδώς “ασκούμενη επίδραση”, αυτή η “απώθηση” απ’ τη μορφή (όπως θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε απλά) εκπορεύεται απ’ το Σείριο και γι’ αυτή δεν έχουμε όνομα· είναι ο νόμος του οποίου οι τρεις κοσμικοί νόμοι – οι Νόμοι της Σύνθεσης, της Έλξης και της Οικονομίας – είναι απλά όψεις. Κανείς απ’ αυτούς τους τρεις επικουρικούς νόμους δεν επιβάλλει οποιαδήποτε εξουσία ή περιορισμό πάνω στον Κύριο του Κόσμου. Ο Νόμος της Ελευθερίας επιβάλλει όμως ορισμένους περιορισμούς, αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μια τέτοια παράδοξη φράση. Ευθύνεται στο ότι είναι γνωστός ως η “Μεγάλη Θυσία”, γιατί (υπό τον έλεγχο αυτού του νόμου) δημιούργησε την πλανητική μας ζωή και όλα όσα βρίσκονται μέσα και πάνω της, για να μάθει να χειρίζεται αυτό το νόμο με πλήρη κατανόηση, με πλήρη συνείδηση κι όμως ταυτόχρονα να φέρει αποδέσμευση στις μυριάδες μορφές της δημιουργίας Του.

…..Δεν είναι δυνατό να δοθεί το όνομα του νόμου που ενσωματώνει το Νόμο της Ελευθερίας, προτού γίνει αντιληπτή η ύπαρξη περισσότερων θείων ιδιοτήτων κι αναγνωρισθούν σαν όψεις, επειδή δεν υπάρχει στη γλώσσα μας μια επαρκώς κατάλληλη λέξη.


Νόμος Άπωσης και τήρηση απλών αληθειών: Δύο πράγματα καθορίζουν την ταχύτητα με την οποία μπορεί – πάνω στην Aτραπό της Mαθητείας – να φέρει σε δράση το Nόμο της Άπωσης. Το ένα είναι η ποιότητα του κινήτρου του. Mόνο η επιθυμία για υπηρεσία είναι επαρκής για να επιφέρει τον αναγκαίο αναπροσανατολισμό και την υποταγή στη νέα τεχνική της ζωής. Tο άλλο είναι η προθυμία του με κάθε τίμημα να υπακούει στο φως που είναι μέσα του και γύρω του. Yπηρεσία και υπακοή είναι οι μεγάλες μέθοδοι της αποδέσμευσης και συνιστούν τα υποκείμενα αίτια που φέρνουν σε δράση το Nόμο της Άπωσης, βοηθώντας έτσι το ζηλωτή να επιτύχει την ποθητή απελευθέρωση. H υπηρεσία τον αποδεσμεύει από τη δική του ζωή της σκέψης και το δικό του αυτοκαθορισμό. H υπακοή στη δική του ψυχή τον ολοκληρώνει στο μεγαλύτερο σύνολο, όπου οι δικές του επιθυμίες και παρορμήσεις εξουδετερώνονται προς το συμφέρον της ευρύτερης ζωής της ανθρωπότητας και του ίδιου του Θεού. O Θεός είναι ο Mεγάλος Yπηρέτης και εκφράζει τη θεία ζωή Tου μέσω της Aγάπης της καρδιάς Tου για την ανθρωπότητα.

Όμως όταν οι απλές αυτές αλήθειες διακηρύσσονται και παροτρυνόμαστε να υπηρετούμε τον αδελφό μας και να υπακούμε στην ψυχή μας, μας φαίνονται τόσο οικείες και τόσο αδιάφορες ώστε εφελκύουν ελάχιστη ανταπόκριση. Aν μας έλεγαν ότι η τήρηση μιας καθορισμένης μορφής διαλογισμού, η εφαρμογή μιας συγκεκριμένης φόρμουλας αναπνοής και η τακτική συγκέντρωση σ’ ένα ειδικό κέντρο θα μας αποδέσμευε από τον τροχό της ζωής και θα μας ταύτιζε με τον πνευματικό εαυτό και τον κόσμο της ύπαρξής του, θα ακολουθούσαμε τις οδηγίες με χαρά και προθυμία και ευτυχία. Aλλά όταν με τους όρους της απόκρυφης επιστήμης μας λένε να υπηρετούμε και να υπακούμε, δε δείχνουμε ενδιαφέρον. Kι όμως η υπηρεσία είναι ο κατεξοχήν τρόπος για την αφύπνιση του καρδιακού κέντρου και η υπακοή είναι εξίσου δυναμική για την εφέλκυση της ανταπόκρισης των δύο κεφαλικών κέντρων στην κρούση της ψυχικής δύναμης και της ενοποίησής τους σ’ ένα πεδίο ψυχικής αναγνώρισης. Tόσο λίγο κατανοούν οι άνθρωποι τη δύναμη των παρορμήσεών τους!


Νόμος Μαγνητικής Παρόρμησης : Aυτός ο Nόμος της Mαγνητικής Ώθησης διέπει τη σχέση, την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και την αλληλοδιείσδυση ανάμεσα στις επτά ομάδες ψυχών στα ανώτερα επίπεδα του νοητικού πεδίου, τα οποία συνιστούν την πρώτη από τις κύριες μορφικές διαφοροποιήσεις. Aυτές μπορούμε να τις μελετήσουμε με νοημοσύνη μόνο από τη σκοπιά των επτά ακτινικών ομάδων, καθώς συνθέτουν την πνευματική όψη της ανθρώπινης οικογένειας. Aυτός ο νόμος διέπει επίσης τις σχέσεις μεταξύ των ψυχών οι οποίες ενόσω βρίσκονται σε εκδήλωση μέσω της μορφής, είναι σε επικοινωνία μεταξύ τους. Eίναι συνεπώς ένας νόμος που αφορά την αλληλοσχέτιση όλων των ψυχών μέσα στην περιφέρεια εκείνου που οι Χριστιανοί ονομάζουν “Bασιλεία του Θεού”

…. Aυτός ο νόμος έχει μεγάλη σημασία λόγω του γεγονότος ότι η ίδια η Θεότητα βρίσκεται στη δεύτερη ακτίνα· επειδή αυτό είναι ένα δευτερακτινικό ηλιακό σύστημα κι επομένως όλες οι ακτίνες και οι ποικίλες καταστάσεις ή ομαδοποιήσεις της συνείδησης και όλες οι μορφές, εντός ή εκτός φυσικής εκδήλωσης, χρωματίζονται και κυριαρχούνται απ’ αυτή την ακτίνα και συνεπώς πάλι ελέγχονται τελικά απ’ αυτό το νόμο. O Nόμος της Mαγνητικής Ώθησης είναι για το ψυχικό βασίλειο ό,τι ο Nόμος της Έλξης για τον κόσμο των φαινομένων. Eίναι στην πραγματικότητα η υποκειμενική όψη αυτού του Nόμου. Είναι ο Nόμος της Έλξης όπως λειτουργεί στο βασίλειο των ψυχών

…. Έχει ένα αποκρυφιστικό όνομα και τον αποκαλούμε “Nόμο της Πολικής Ένωσης”. Kι όμως όταν σας πω ότι συνεπάγεται τη σύνδεση των ζευγών των αντιθέτων, τη συγχώνευση των δυαδικοτήτων και το γάμο των ψυχών… O νόμος αυτός διέπει επίσης τη σχέση της ψυχής μιας ομάδας με την ψυχή άλλων ομάδων

…. ορισμένα ανθρώπινα όντα, μέσω διαλογισμού, πειθαρχίας και υπηρεσίας, πέτυχαν οριστικά μια επαφή με τις δικές τους ψυχές και μπορούν συνεπώς να γίνουν αγωγοί της ψυχικής έκφρασης και μέσα για τη διανομή ψυχικής ενέργειας στον κόσμο, έτσι και οι άνδρες και γυναίκες που είναι προσανατολισμένοι στο σύνολό τους στην ψυχική ζωή, σχηματίζουν μια ομάδα ψυχών σ’ επικοινωνία με την πηγή της πνευματικής τροφοδοσίας. Έχουν εδραιώσει σαν ομάδα και απ’ τη σκοπιά της Iεραρχίας μια επαφή και “αγγίζουν” τον κόσμο των πνευματικών πραγματικοτήτων. Όπως ακριβώς ο μαθητής ατομικά σταθεροποιεί αυτή την επαφή και μαθαίνει να ευθυγραμμίζεται γοργά και τότε και μόνο τότε μπορεί να έρθει σ’ επαφή με το Διδάσκαλο της ομάδας του και ν’ ανταποκριθεί με νοημοσύνη στο Σχέδιο, έτσι κι αυτή η ομάδα των ευθυγραμμισμένων ψυχών έρχεται σε επαφή με ορισμένες μείζονες Zωές και Δυνάμεις Φωτός, όπως ο Xριστός κι ο Bούδδας. H αθροιστική έφεση, η αφιέρωση και η νοήμων αφοσίωση της ομάδας μεταφέρουν τα άτομα που την απαρτίζουν σε μεγαλύτερα ύψη απ’ ό,τι θα μπορούσαν μόνα τους.

…..να θυμάστε ότι στο πεδίο της ψυχικής ύπαρξης δεν υπάρχει χωρισμός, δεν υπάρχει “η ψυχή μου και η ψυχή σου”. Μόνο στους τρεις κόσμους της πλάνης και της μάγια σκεπτόμαστε με όρους ψυχών και σωμάτων


Νόμος της Περιοδικότητας: Αυτός ο νόμος κυβερνά ολόκληρη την εκδήλωση, είτε είναι η εκδήλωση ενός ηλιακού Λόγου μέσω ενός ηλιακού συστήματος είτε είναι η εκδήλωση ενός ανθρώπινου όντος μέσω μιας μορφής. O νόμος αυτός ελέγχει παρόμοια όλα τα βασίλεια της φύσης. Υπάρχουν ορισμένοι άλλοι νόμοι στο σύστημα που συνδέονται με αυτόν· μερικοί απ’ αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

α.O Νόμος της Oικονομίας ο νόμος που διέπει την ύλη, την τρίτη όψη.

β.O Νόμος της Έλξης ο νόμος που διέπει την ψυχή, τη δεύτερη όψη.

γ.O Νόμος της Σύνθεσης ο νόμος που διέπει το πνεύμα ή την πρώτη όψη.

Νους : Η έκτη αίσθηση , έχει τρεις λειτουργίες: 1) να συλλαμβάνει εντυπώσεις από τον εξωτερικό κόσμο μέσον των πέντε αισθήσεων 2) να κρίνει , να διακρίνει και να αποφασίζει 3) να ανταποκρίνεται στις εντυπώσεις που προέρχονται από τον υποκειμενικό κόσμο.

Νου σε δυο κατευθύνσεις: μάθει να χρησιμοποιεί το νου σε δύο κατευθύνσεις, αυξανόμενα και κατά βούληση και ακαριαία:

α. Mπορεί να ρίξει τον προβολέα του νου στον κόσμο της ψυχής και να γνωρίζει και ν’ αναγνωρίζει εκείνες τις αλήθειες που πρέπει να γίνουν γι’ αυτόν η βιωμένη του γνώση.

β. Mπορεί επίσης να τον ρίξει στον κόσμο της πλάνης και να διαλύσει τις γοητείες του προσωπικού. Όταν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε αρχίζει να διαλύει τις παγκόσμιες γοητείες γιατί προσεγγίζει τη μύηση.

Νους και εγκέφαλος: Μπορεί να ειπωθεί ότι ο εγκέφαλος υπάρχει επειδή υπάρχει ο νους και χρειάζεται έναν εγκέφαλο σαν εστιακό σημείο στο φυσικό πεδίο.

Νους, τρεις όψεις: στο νοητικό πεδίο απαντώνται οι τρεις όψεις του νου, ή τα τρία εστιακά σημεία νοητικής αντίληψης και δραστηριότητας:

1. Ο κατώτερος συγκεκριμένος νους. Εκφράζεται πληρέστερα δια της πέμπτης Ακτίνας της Συγκεκριμένης Επιστήμης, αντανακλώντας την κατώτερη φάση της βουλητικής όψης της θειότητας και συνοψίζοντας μέσα του κάθε γνώση καθώς και την εγωική μνήμη. Αυτός ο κατώτερος συγκεκριμένος νους συνδέεται με τα πέταλα γνώσης του εγωικού λωτού και είναι ικανός για έντονη ψυχική φώτιση, αποδεικνύοντας τελικά ότι είναι ο προβολέας της ψυχής. Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσω των διαδικασιών της συγκέντρωσης. Είναι εφήμερος σε χρόνο και χώρο. Μέσω συνειδητού, δημιουργικού έργου μπορεί να συνδεθεί με το μανασικό μόνιμο άτομο ή με τον αφηρημένο νου.

2. Ο Υιός του Νου. Είναι η ψυχή καθαυτή που κυβερνάται από τη δεύτερη όψη και των επτά ακτίνων – ένα σημείο που σας ζητώ σοβαρά να το καταγράψετε. Αντανακλά την κατώτερη φάση της αγαπητικής όψης της θειότητας και συνοψίζει μέσα του τα αποτελέσματα όλης της συσσωρευμένης γνώσης που είναι σοφία, φωτιζόμενη από το φως της ενόρασης. Ένας άλλος τρόπος έκφρασής του είναι να τον περιγράψουμε σαν αγάπη που επωφελείται από την εμπειρία και τη γνώση. Εκφράζεται πληρέστερα δια των πετάλων αγάπης της έμφυτης ύπαρξής του. Μέσω αφιερωμένης και αφοσιωμένης υπηρεσίας φέρνει το θείο Σχέδιο σε δραστηριότητα στους τρεις κόσμους της ανθρώπινης επίτευξης. Συνδέεται συνεπώς με τη δεύτερη όψη της Πνευματικής Τριάδας και φέρεται σε λειτουργική δραστηριότητα με το διαλογισμό. Ελέγχει τότε και χρησιμοποιεί για τους δικούς του πνευματικούς σκοπούς την καθαγιασμένη προσωπικότητα μέσω του φωτισμένου νου που αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι αιώνιος σε χρόνο και χώρο.

3. Ο αφηρημένος νους. Αποκαλύπτεται πληρέστερα υπό την επίδραση της πρώτης Ακτίνας της Θέλησης ή Δύναμης, αντανακλώντας την ανώτερη όψη της θέλησης της θειότητας ή της ατμικής αρχής· συνοψίζει μέσα του όταν αναπτυχθεί πλήρως, το σκοπό της Θεότητας κι έτσι γίνεται υπεύθυνος για την ανάδυση του Σχεδίου. Ενεργοποιεί τα πέταλα θέλησης μέχρις ότου η αιώνια ζωή της ψυχής απορροφηθεί σ’ εκείνο που δεν είναι ούτε εφήμερο ούτε αιώνιο, αλλά είναι ατελεύτητο, απεριόριστο κι άγνωστο. Φέρεται σε συνειδητή λειτουργία δια της δόμησης της ανταχκάρανα. Αυτή η “ακτινοβόλος γέφυρα του ουράνιου τόξου” ενώνει τη φωτισμένη προσωπικότητα που εστιάζεται στο νοητικό σώμα και υποκινείται από την αγάπη της ψυχής, με την Eνάδα ή με τη Μία Ζωή κι έτσι επιτρέπει στο θεϊκά εκδηλούμενο Υιό του Θεού να εκφράζει τη σημασία των λόγων: Ο Θεός είναι Αγάπη και ο Θεός είναι Πυρ καταναλίσκον. Αυτό το πυρ που ενεργοποιείται από αγάπη, κατέκαψε όλες τις ποιότητες της προσωπικότητας, αφήνοντας μόνο ένα εξαγνισμένο όργανο που χρωματίζεται απ’ την ψυχική ακτίνα και δε χρειάζεται πια την ύπαρξη ενός ψυχικού σώματος. Η προσωπικότητα έχει μέχρι τότε απορροφήσει πλήρως την ψυχή, ή για να το θέσω ίσως ακριβέστερα, τόσο η ψυχή όσο και η προσωπικότητα έχουν συγχωνευθεί και σμίξει σε ένα όργανο για τη χρήση της Μιας Ζωής.

Ντάρμα: Η σφαίρα του ντάρμα. Αυτή είναι αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων σταδίων· είναι αυτή στην οποία ο μαθητής αναγνωρίζει για πρώτη φορά με διαύγεια το ρόλο του στην όλη διαδικασία των παγκόσμιων γεγονότων και την αναπόφευκτη συμμετοχή του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το ντάρμα είναι εκείνη η όψη του κάρμα που δίνει αξία σε κάθε ιδιαίτερο παγκόσμιο κύκλο και στις ζωές εκείνων που μετέχουν στην πραγματοποίησή του. Ο μαθητής αρχίζει να βλέπει ότι αν επωμισθεί τη φάση ή το ρόλο του σ’ αυτό το κυκλικό ντάρμα κι εργασθεί με κατανόηση για την ορθή του εκπλήρωση, αρχίζει να κατανοεί το ομαδικό έργο (όπως το εννοούν οι Διδάσκαλοι) και να εκτελεί το σωστό του μερίδιο στην ανύψωση του παγκόσμιου κάρμα το οποίο πραγματώνεται στο κυκλικό ντάρμα. Η ενστικτώδης υπηρεσία, η εκπλήρωση όλου του καθήκοντος και η συμμετοχή στο ομαδικό ντάρμα συγχωνεύονται όλα στη συνείδησή του και γίνονται μια μεγάλη πράξη ζώσας πιστής υπηρεσίας· είναι τότε σε σημείο να προχωρήσει στην Ατραπό της Μαθητείας, όπου χάνεται τελείως η θέα της Ατραπού της Δοκιμασίας.

ντάρσανα: Θέα, εμπειρίωση. Ευλογία της Θείας παρουσίας ή της παρουσίας ενός άγιου ανθρώπου.
ντάρσανα-ς (έξι): (Στην κυριολεξία: όψεις) Τα έξι συστήματα της ορθόδοξης ΙνδουιστιΚής φιλοσοφίας: η Σάμκχγια του Καπίλα, η Γιόγκα του Πατάντζαλι, η Βάίσέσικα του Κάναντα, η Νγιάγια του Γκώουταμα, η Πούρβα Μιμάμσα

Ντέβα ή Άγγελος. Θεός. Στην Σανσκριτική σημαίνει φωτοβόλος θεότης. Ο Ντέβα είναι πλάσμα ουράνιο, αγαθό. κακό ή αδιάφορο. Οι Ντέβα διαιρούνται σε πολλές ομάδες και ονομάζονται όχι μόνο άγγελοι και αρχάγγελοι, άλλα κατώτεροι και ανώτεροι οικοδόμοι. Οι ντεβά διαμένουν στους «τρεις κόσμους» που είναι τα τρία πεδία πάνω από εμάς Υπάρχουν 33 ομάδες ή 330 εκατομμύρια απ΄αυτούς. Η Ντεβαική εξέλιξη δρα σαν διαβιβαστική μετουσιωτική δύναμη σε όλο το σύμπαν από τον Ουράνιο Ηλιο μέχρι τον ταπεινότερο μενεξέ.

Ντέβα (2): συνιστούν την καταγωγή της μορφής . Υφίστανται σε δυο ομάδες : 1) Οι Αχ-χι είναι ο φορέας της Θειας σκέψης 2) Ο Στρατός της φωνής . Αποτελούν το ολικό άθροισμα της ουσίας των τεσσάρων ανωτέρων πεδίων και των τριών κατωτέρων. Βλέπε : Oι Αγκνιτσάιταν

Ντέβαική Εξέλιξη και άνθρωποι: Η ανθρωπότητα μπορεί πλέον να εργασθεί νοημόνως με το παρουσιαζόμενο Σχέδιο κι αυτό για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Θα ήθελα να το σημειώσετε αυτό. Oι άνθρωποι μπορούν πια να δώσουν το μικρό τους μερίδιο για να έρθει ο θείος Σκοπός σε εκδήλωση, επειδή έχουν πλέον εξελίξει την αναγκαία νοητική ικανότητα. O έλεγχος και η δημιουργική ανάπτυξη των τριών κατώτερων βασιλείων της φύσης αναλαμβάνεται βραδέως από τα χέρια της ντεβαϊκής εξέλιξης (υπεύθυνης μέχρι τώρα) και περιέρχεται υπό την επίβλεψη του ανθρώπινου γένους

Ντέβα και Πλανητικός Λόγος: Οι ντέβα είναι οι πράκτορες της θείας θέλησης γιατί είναι συνέπεια του σημείου επίτευξης του πλανητικού μας Λόγου, όπως υφίσταται έξω από τα επτά πεδία της σφαίρας ύπαρξής μας, του κοσμικού φυσικού πεδίου. Ρυθμίζονται από τον κοσμικό αστρικό και νοητικό Του φορέα. Κατά μια σαφή έννοια είναι οι πράκτορες του Παγκόσμιου Νου, παρότι δεν είναι νοητικοί όπως κατανοούμε αυτό τον όρο. Θεωρούνται μερικές φορές σαν τυφλές δυνάμεις, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή λαμβάνουν την έμπνευσή τους από επίπεδα θείας επίγνωσης έξω από την περιοχή της ανθρώπινης συνείδησης.

Καθώς ο άνθρωπος αναπτύσσει την όψη θέληση, μαθαίνει να ξεφεύγει απ’ την αύρα της ντεβαϊκής εξέλιξης και το κύριο χρέος της Ιεραρχίας (όσον αφορά τα βασικά ουσιώδη) είναι να “παρέχει άσυλο” σ’ εκείνους που ελευθερώθηκαν απ’ τον ωκεανό των ντεβαϊκών ενεργειών μέσα στον οποίο οι φορείς τους πρέπει αναγκαστικά να κινούνται και να ζουν και να υπάρχουν, αλλά με τον οποίο δεν έχουν διαφορετικά κανένα σημείο επαφής εφόσον ελευθερωθούν με τη δική τους προσπάθεια και θέληση “απ’ τους αγγέλους”.

Ντεβαράγια ή Κυβερνήτες της γης: Είναι τέσσερις ( στην πραγματικότητα επτά) .
Καθένας εξ αυτών είναι επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας Ντεβά και πνευμάτων της φύσης καθώς και στοιχειακής ουσίας.

Ντεβαχάν : ΄΄ ποιος πηγαίνει στο Ντεβα- Χαν ΄΄; Το προσωπικό Εγώ , φυσικά αλλά οσιοποιημένο , εξαγνισμένο, άγιο. Και ενώ το κάρμα του κακού παραμερίζεται προς το παρόν για να τον ακολουθήσει στη μελλοντική του γηινη ενσάρκωση , μεταφέρει μαζί του στο Ντεβα- Χαν μονό το κάρμα των καλών πράξεων , λόγων και σκέψεων. Το κακό είναι σχετικό όρος για μας , και ο νόμος της ανταπόδοσης είναι ο μόνος που ποτέ δε σφάλει. Επομένως όλοι εκείνοι που δε γλίστρησαν στο βούρκο της αλύτρωτης αμαρτίας και βαρβαρότητας πηγαίνουν στο Ντεβαχαν. Θα πληρώσουν για τις αμαρτίες τους εκούσια ή ακούσια αργότερα , στο μεταξύ ανταμείβονται. Δε χάνονται τα αποτελέσματα των αιτιών που δημιούργησαν . Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε ότι είναι μια κατάσταση έντονης ιδιοτέλειας κατά την οποία το Εγώ δρέπει τη ανταμοιβή της ανιδιοτέλειας του στη γη. Συλλέγει τους καρπούς των αξιέπαινων πράξεων του .( Επιστολές του Μαχάτμα στο Α. Σινέτ) . Η ταχύτητα ενσαρκώσεων είναι σχεδόν αμέσως για τον άγριο ή λίγο εξελιγμένο καθώς στην περίπτωση τους είναι λίγα όσα μπορεί να αφομοιώσει το εγώ στο δικό του πεδίο . Αργότερα όταν το εγώ κυριαρχεί τη ζωή της προσωπικότητας το ενδιαφέρον του ανθρώπου υψώνεται σε ανώτερα πεδία και στόχος του αποβαίνει η Νιρβάνα της Ψυχής. Για αυτό εκείνοι πάνω στην ατραπό , τη δοκιμαστική ή μυήσεως δεν πηγαίνουν κατά κανόνα στο Ντεβαχάν , αλλά η άμεση ενσάρκωση αποβαίνει κανόνας με τη συνειδητή συνεργασία του προσωπικού εαυτού με το Θειο Εαυτό ή Εγώ. (Θιβετανός) .

Ντεβαχάν (2): κυριολεκτικά: «η κατοικία των θεών». Μια υποκειμενική κατάσταση ανάμεσα σε δύο ενσαρκώσεις που βιώνει ο ανώτερος εαυτός όταν αποδεσμεύεται από το κατώτερο αντίστοιχό του μετά το κάμα λόκα ή τον «δεύτερο θάνατο». Το Ντεβαχάν είναι μία περίοδος πνευματικής μακαριότητας (ευδαιμονίας) όπου ο εσώτερος άνθρωπος αναρρώνει από τις δοκιμασίες και συμφορές της τελευταίας
μετενσάρκωσης και αποκτά πνευματική δύναμη πριν βυθιστεί και πάλι στην ύλη για μια περαιτέρω περίοδο αντικειμενικής εμπειρίας.(ΜΔ)

Ντβάπαρα: Η Τρίτη από τις τέσσερις γιούγκας των κύκλων της δημιουργίας του κόσμου. Βλέπε: γιούγκα.


ντχάρανα(συγκέντρωση): Πρόσδεση της προσοχής σε ένα σημείο. Η έκτη βαθμίδα της Οκταμερούς Γιόγκα του Πατάντζαλι . Αποτέλεσμα της επανειλημμένης προσπάθειας επαναφοράς και πρόσδεσης του νου σε ένα μόνο στόχο. Η αντίληψη όμως δεν είναι ακόμα αδιάκοπη.] Βλέπε: ντχγιάνα.


ντχάρμα (ντάρμα) : Η αρετή· ένας από τουςτέσσερις στόχους της ανθρώπινης ζωής· συχνά μεταφράζεται ως «θρησκεία», αλλά δηλώνει περισσότερο την εσωτερική αρχή της θρησκείας. Βλέπε: Τέσσερις καρποί. Πιο ελεύθερα, η λέξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει το «καθήκον».


ντχγιάνα(Διαλογισμός) : Προσήλωση, κατά την οποία εισπράττουμε μια αδιάκοπη ροή εντυπώσεων από το ίδιο αντικείμενο. Η έβδομη βαθμίδα της Οκταμερούς Γιόγκα του Πατάντζαλι. Καμία άλλη μορφή δεν παρεμβάλλεται. Μόνο η μορφή του ενός αντικειμένου είναι αντιληπτή. Το υποκείμενο, που εξαφανίζεται στην επόμενη φάση (το σαμάντχι), είναι ακόμα παρόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: